25. syyskuuta 2017

Hey it's Ana

I don't know the first time I felt unbeautiful.
 The day I choose not to eat.

------------

Aamulla herätessäsi, kuulet, kuinka äiti laittaa kahvin tippumaan. Kuulet, kun kupit otetaan kaapista. Lusikat laatikosta. Muistat, kuinka iltapala jäi välistä. Sinulla on nälkä. Vai onko? 
Nouset sängystä, kiedot aamutakin päällesi. Kävelet portaat alas kohti keittiötä. Kahvin tuoksu kantautuu nenääsi. Otat suosikki murosi kaapista ja kaadat ne kuppiin. 
Kävelet pyötää kohti ja istut alas. Kaadat maitoa murojen päälle.

Ja sitten,

Äiti lähtee töihin, isä on jo töissä. Pikkusisko lähti kouluun. Olet yksin.

Katsot murokulhoasi, toivot sen tyhjentyvä. Lasket kaloreita, mielessäsi on pahemmat kaavat, kuin lukion pitkässä matikassa. 30 grammaa muroja, 1 dl maitoa...  Yhden lusikallisen kalorit, koko kulhon kalorit, koko paketin kalorit. Ajatukset törmäilevät toisiinsa. Teet päätöksen. Syöt muroista puolet ja heität loput pois. Hyvä, nyt on hyvä.

Puet vaatteet päälle. Katsot peiliin. Hyi, vittu! Otat vaatteet pois, mittaat pohkeet, vyötärön, käsivarret, ranteet. Otat vaa'an piilosta ja punnitset itsesi, kahdesti. Takaisin vaatteisiin.

Ja niin, päivä päivältä joudut syvemmälle ja syvemmälle. Kunnes huomaat, ettei hänelle riitä mikään. Hän neuvoo sinut peittämään kaiken, jottei kukaan tai mikään tule väliinne. Hän omistaa sinut. Valehtelemisesta tulee tapa, tavasta pakollinen. Yhtäkkiä huomaat rakentaneesi sinun ja muiden ihmisten välille ylitsepääsemättömän suojamuurin, jonka yli tai ali ei pääse enää kukaan. Olet kahdestaan hänen kanssaan. Hänestä tulee elämäsi tärkein henkilö. Kysyt aina häneltä ensin. Muiden mielipiteet tai asiat eivät merkitse sinulle mitään. Kukaan muu ei ole oikeassa, kaikki muut valehtelevat. Paitsi hän. 

Kun hän on ottanut sinut tiukkaan syleilyynsä asiat kääntyvät päälaelleen. Ennen pitkään huomaat, että et tiedäkään muusta. Et tiedä oletko sinä sairas, vai ovatko muut ihmiset sairaita? Koska asetelma on muuttunut. Enää ei ole sinä ja muut vastaan Ana

Vaan,

Sinä ja Ana vastaan muu maailma.

--------------


------------

Nothing tastes as good as skinny feels


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Hei, luen kaikki kommentit läpi ennen julkaisua. Jos haluat jättää kommentin, muttet halua, että sen julkaisen, jätäthän siitä tiedon kommenttisi loppuun. Kiitos!